donderdag 31 augustus 2023


Wij deden een interview met Johan Verbiest en Louis Vandeputte over het National Junior Championship in augustus

Begin augustus hadden de beste jeugdspelers afspraak op de South Course van Rinkven voor het National Junior Championship. Als golfclub zijn we weer enorm trots om dit bij ons te kunnen hebben organiseren voor onze jeugd. De vier competitiedagen waren voor de spelers echter een grote uitdaging dit jaar want de weergoden waren hen helaas niet goed gezind.

Wij deden een interview met Johan Verbiest, de Toernooi Directeur van de Royal Belgian Golf Federation. En met jeugdspeler Louis Vandeputte, die van onze Rinkvenners bij de U18 de beste prestatie had neergezet.

Interview Johan Verbiest, Toernooi Director

Wat was naast de functie van Toernooi Directeur juist jouw specifieke taak tijdens het kampioenschap?

Ik neem de organisatie van het sportieve gedeelte voor mijn rekening en wij staan in voor de oplossing van problemen als die zich voordoen tijdens het kampioenschap. Dus bij problemen, discussies en twijfelpunten hebben wij tesamen met de hoofdscheidsrechter het laatste woord en nemen wij de eindbeslissing.

Hoe verliep het National Junior Championship? Speelden de weersomstandigheden veel parten voor de spelers?

Dit jaar was natuurlijk heuglijk voor de jeugd want ze mochten komen spelen om de club die de Soudal Open gehost heeft en dat was toch wel een toffe combinatie voor hen. Ze keken er ook echt naar uit. Maar helaas hadden we die week toch wel het slechtste weer van heel de zomer gehad. Gelukkig voor hen heeft de baan het zeer goed gehouden. De greens en tee’s, alles rond de green en de bunkers lagen er goed bij en er was er geen enkel probleem. Op de fairway hebben we wel wat natte plekken gezien, maar daar laten de regels ons toe om er van weg te droppen. Om je een idee te geven, de greenkeepers beginnen ongeveer om 6u ‘s morgens. Wij zijn niet veel later op de baan om te kijken of ze speelbaar is samen met onze scheidsrechters.

Vooral donderdag 3 augustus was een verschrikkelijk slechte dag, de dag dat de U12 de eerste keer zijn mee komen spelen. Maar ondanks de hevige regen van de nacht en ochtend was er genoeg plaats om te droppen van al het water op de eerste holes zodoende dat we fair konden starten. Dat is steeds wel belangrijk in een kampioenschap, want er waren wel wat vragen gekomen of we gingen blijven spelen. Ja, wij blijven spelen zolang als het fair blijft voor iedereen.

Bij fair bedoelen we dat als je een goede bal slaat en die komt in een plas op de fairway terecht, dat je nog kan droppen aan de juiste kant van de fairway. Zolang je nog een faire drop hebt in ons inziens dan kunnen we verder gaan. Op het moment dat je eigenlijk van het midden van de fairway, in de linkerkant van de struiken zou moeten gaan droppen dan wordt het unfair. Zeker als je daar ligt waar je had moeten liggen.

Voor onze U12 spelers was dit een tornooi waar ze naar uitkeken. Het was misschien mogelijk om te zeggen, ‘die dag spelen we niet’, maar dan pak je hun beleving van het tornooi wel volledig af, én voor ons was het bespeelbaar.

Wat vonden de spelers van de strokeplay? Vonden ze dit leuk of niet? Waren ze dit al gewoon?

Ongeveer 95% van onze spelers zijn dit gewoon, zeker in deze reeks. Er waren een aantal spelers die helaas het format niet goed doorhadden. Zo was er één speler bij die op hole 1 twee provisionals heeft gespeeld en dan niet terug opnieuw is gestart om een score te hebben op die hole. Zo een speler valt dan buiten de boot wat zeer spijtig is.

In deze reeksen hadden we ook wel wat diskwalificaties vanwege fouten die ze deden op de baan en niet herstelden. Wat op zich niet erg is, het is een leerproces. Als je een grove inbreuk doet tegen de regels, niet uit-holen is er daar eentje van, als je je vergist van score of iets vergeet te tellen, word je gewoon op het einde gediskwalificeerd na dat je gedaan hebt. Het is ook meestal bij het ingeven van de scores dat we die fouten pas merken.

Hoe heeft u het National Junior Championship eigenlijk zelf beleefd? Wat vond u van dit jaar in tegenstelling tot vorige jaren? Wat is u bijgebleven en wat zou er beter kunnen naar volgend jaar toe? Waar kan de jeugd best op letten?

We hadden dit jaar natuurlijk geen live score voorzien op de baan, wat we anders wel hebben. En daar zijn we misschien een beetje in dubio. Je zag nu ouders onwetend, als hun kind aankwam, van “wat hebben ze gedaan?”. Ik had nu het gevoel dat de ouders daardoor iets rustiger waren als de kinderen toekwamen. Want ze hadden nog niet gezien op de scorekaart dat zoon- of dochterlief ergens een stommiteit had gedaan. Bijvoorbeeld ergens double of triple bogey waar dat ze eigenlijk al een uur over hadden kunnen nadenken. Dat was misschien iets minder stress voor de jeugd en ik denk dat het daardoor ook een leukere beleving is voor hen, er is minder druk. Dat is iets dat we graag ook nog met de ouders en de jeugd zouden willen aftoetsen. Is dit nu beter of minder goed? Dus als je ouders al langs de kant staan en weten wat je allemaal al gedaan hebt nog voor dat je binnenkomt. Of dat je het zelf rustig kan uitleggen dat je ergens een stommiteit hebt begaan. Bijvoorbeeld, een bal in het water geslagen of verkeerde beslissingen genomen. Ten opzichte van binnenkomen en pa of ma zegt al ‘Waarom heb je een 7 gemaakt op die par 4?’.

Ik denk dat het juist super is op deze manier en die creativiteit heb je nodig van de spelers. Ik denk dat we allemaal uit ons eigen gemaakte fouten het meeste leren en daar af en toe eens bij moeten stilstaan.

Hoe wordt bepaald welke golfclub er geselecteerd wordt voor het National Junior Championship? Hoe gaat dat juist in zijn werk?

Ten eerste vragen we aan de clubs of ze ons willen ontvangen en wij hebben ook onze specifieke vereisten als we een club willen bezoeken. Daarnaast gaat het vooral over de baan en de kwaliteit van de baan, om de faciliteiten die beschikbaar zijn zoals de driving range, de putting greens, het clubhuis en de horeca of hoeveel ruimte is er. Ook moeten wij onze burelen ergens tijdelijk kunnen inrichten.

Het is in de eerste plaats belangrijk om een fair terrein op te kunnen zetten. Het hoeft niet het moeilijkste te zijn, het is een geheel. Ik denk dat Rinkven voor ons in de meeste wedstrijden wel heel goed in het plaatje past. “Equity” is echt heel belangrijk. Zorgen voor gelijkheid, zorgen dat iedereen een correcte uitdaging heeft en dat de spelers allemaal op dezelfde manier behandeld en gemeten worden. Dat wil zeggen dat we bijvoorbeeld geen super lange baan willen waar alleen de long hitters hun voordeel uit kunnen halen. Maar we willen ook geen super korte baan met veel doglegs waar je heel technisch moet kunnen zijn. We moeten eigenlijk voor ieder wat wils kunnen aanbieden en ik denk dat dat op Rinkven zeker het geval is.

De ervaring van jullie medewerkers is ook wel steeds een pluspunt op Rinkven; dat mag zeker vermeld worden en is ook een belangrijk criterium.

Interview Louis Vandeputte

Hoe vond je je deelname aan het Belgisch Kampioenschap? Wat vond je van jouw prestatie?

Het was een leuke en unieke ervaring om het National Junior Championship op eigen baan te mogen spelen. Het voelde ergens aan alsof het gewoon een rondje onder vrienden was. Ik had een zeer slechte start met 88 slagen door een inschattingsfout maar heb toch de cut gehaald dankzij -1 onder de baan te spelen de dag erna. De 2 andere dagen 3 boven en opnieuw -1. Ik wist dat ik de eerste dag onmogelijk goed kon maken maar het was uiteindelijk een mooie prestatie en het bewijs dat ik het kan. 

Wat vond je van de strokeplay? Was je dit al gewoon of was dit nieuw voor je?

Ik speel altijd in strokeplay. Het is het liefste wat ik doe. Ik moet er voor kunnen vechten. 

Ga je volgend jaar weer deelnemen? Heb je dingen bijgeleerd die je anders zal aanpakken volgend jaar?

Ja zeker en dan proberen te winnen. Ik moet mij soms een beetje beter concentreren en geen domme fouten maken.

Heb je plezier gehad op de National Juniors?

Ja zeker. Er was een goede sfeer tussen de spelers. We kennen elkaar natuurlijk al enkele jaren. Het was ook leuk om na de rondes nog met iedereen samen te trainen.