donderdag 7 januari 2021


We mochten 2021 meteen fijn inzetten met een promo-actie van Sport Vlaanderen: “Eerste Keer”.

De actie “Eerste Keer” wil het jaar voor beginnende sporters laten starten met het realiseren van hun goede voornemens.

Omdat de allereerste keer sporten al eens een uitdaging kan zijn, stuurde men enkele BV’s op verkenning om een sport uit te proberen, enkele vragen te stellen en dus het pad te effenen.

Golf werd als één van de 5 sporten uitgekozen om als eerste op deze manier gepromoot te worden. Zo ging Peter Van Asbroeck langs bij de Lilse Golf & Country voor zijn eerste golfinitiatie. Door hier te klikken kan je de video bekijken , de bijkomende info ‘Golf uitgelegd van A tot Z’ kan je bekijken door hier te klikken.

 

Golf in een notendop

Golf is een fantastische buitensport waarbij je tegelijk zalig kan ontspannen in een prachtig groene omgeving en de uitdaging aangaat om dat balletje steeds verder en preciezer te slaan. Golf is gezond, gezellig én de familiesport bij uitstek, want dankzij het handicapsysteem kan iedereen met elkaar spelen.

 

Wat moet je weten voor je begint?

Je kan golf zeker eens uitproberen vooraleer je een abonnement neemt of lid wordt van een club. Meer dan 40 clubs doen jaarlijks mee aan Start to Golf. Zij houden een opendeurdag en bieden initiatielessen of startpakketten aan.

Het is belangrijk om een golfclub te kiezen die niet te ver van je woonplaats gelegen is, want als starter moet je regelmatig kunnen gaan oefenen. Goed om weten is dat er vaak gewerkt wordt met groepslessen voor beginners. Je kan met andere woorden samen starten met je beste vriendin, met je (klein)kind, met een collega, … én je leert snel andere deelnemers kennen.

Golf is nooit hetzelfde! Je bal ligt telkens op een andere plek, je speelt verschillende banen en de weeromstandigheden zijn soms anders. Dat maakt het uitdagend en … verslavend!

 

Wat zijn de mogelijke misverstanden?

Golf is geen echte sport.

Golf is een prachtige combinatie van mentale en lichamelijke inspanning. Je wandelt aan een stevig tempo over de golfbaan en verbrandt daarbij ongeveer 718 calorieën per 9 holes. Het strategisch denken stimuleert het geheugen en de hersenen. Golf is gezond, want onderzoek toont aan dat golfers gemiddeld 5 jaar langer leven.

Ik moet lid worden van een golfclub om te starten met golf.

Je hoeft niet meteen lid te worden van een golfclub om te kunnen golfen. In Vlaanderen zijn er 55 golfclubs, waarvan er 45 een startformule aanbieden om op een laagdrempelige manier te beginnen golfen. Via Start to Golf ontdek je in enkele lessen of de golfsport jouw ding is en beslis je nadien pas of je lid wil worden.

Ik wil eens golfen, dus mag ik meteen de baan op.

Helaas is dat niet mogelijk. Voor je eigen veiligheid en die van andere spelers, is het belangrijk dat je de spelregels kent en enkele basisslagen onder de knie hebt. Je kan natuurlijk wel meelopen met een ervaren speler. Of wanneer je een lessenreeks volgt, zal de lesgever eens een les op de baan geven, zodat je weet hoe het in zijn werk gaat.

Ik kan rechtstreeks aansluiten bij de federatie.

In België kan je enkel via de golfclub aansluiten bij de federatie. Neem je een startpakket, dan zal de club jouw federatienummer aanvragen onder de vorm van een startpas. Wanneer je nadien lid wordt, wordt de startpas omgezet in een federatiekaart. Daarmee ben je verzekerd en kan je in de hele wereld gaan golfen. Je krijgt met je federatienummer ook toegang tot de Golf Vlaanderen-app en I-golf, dé online platformen voor golfers in Vlaanderen.

 

Welk materiaal/kledij/schoeisel heb je nodig?

Een eerste contact met de golfsport gebeurt meestal tijdens een initiatie of startpakket (lessenreeks voor beginners). Tijdens deze kennismaking gebruik je golfmateriaal van de club  en hoef je dus zelf niets mee te brengen. Je draagt sportieve schoenen en kledij aangepast aan de weersomstandigheden.

In sommige golfclubs hanteert men kledijvoorschriften zoals bv. het dragen van een shirt met kraagje (polo), of voorkeur om geen jeans te dragen, … maar deze gelden vooral wanneer je de baan opgaat en dat is tijdens je eerste lessen nog niet het geval.

Naarmate je de smaak te pakken krijgt, zal je liever met een eigen set golfclubs spelen. Zo’n set bestaat uit maximum 14 clubs, maar tijdens de eerste 2 jaren van je golfcarrière heb je er eigenlijk slechts een 6 à 7-tal nodig. Een “wood” om de grootste afstanden te overbruggen, enkele “ijzers” voor de tussenslagen en een “putter” voor gebruik op de green.

Ga je regelmatig oefenen, dan ga je merken dat een golfhandschoen helpt bij een betere grip op de club. Deze voorkomt het wegglijden tijdens de swing (lange zwaaibeweging) of blaarvorming als je te hard knijpt … .

Als je na enkele lessen de baan opgaat heb je ook tees, een pitchvork en een marker nodig. Tees zijn kleine pinnetjes om je bal op te leggen bij de eerste afslag aan elke hole. Een pitchvork is een klein vorkje om het gras te herstellen op de green wanneer je bal een kuiltje maakt bij de landing. En een marker is een klein schijfje (muntstuk) om de positie van je bal aan te duiden op de green als je hem oppakt. Ook zal je een potloodje en scorekaart meenemen om het aantal slagen te noteren.

 

Hoeveel kost deze sport?

Een golfinitiatie wordt tijdens opendeurdagen vaak gratis aangeboden. Sommige clubs nemen enkel deel aan de jaarlijkse Start to Golf-dag, maar andere organiseren maandelijks zo’n kennismakingsmoment. Je kan deze ook op aanvraag boeken als groepsactiviteit aan een tarief van 10 EUR pp.

De startpakketten verschillen van club tot club. Afhankelijk van de duurtijd, het aantal inbegrepen lessen en de mate van begeleiding schommelt de kostprijs tussen 49 EUR en 700 EUR. Voor jeugd, G-golfers en bij groepslessen wordt er vaak met aangepaste tarieven gewerkt.

Een lidmaatschap varieert ook enorm van club tot club. Het verschil zit hem daar vooral in het type lidmaatschap en in de grootte van de club. Hoe groter de baan, des te meer onderhoud deze vergt en daar draag je als lid een stukje voor bij.

Met een klassiek full-membership wordt jouw homeclub je tweede thuis en ga je zo veel trainen en spelen als je wil. Bij een 6 of 9 holesbaan betaal je daarvoor gemiddeld 600-900 EUR per jaar. Bij een 18 holesbaan of groter gaat het richting 1.300 EUR + eventuele instapbijdrage. Een andere mogelijkheid is een pay&play-lidmaatschap, waarbij je een basistarief van circa 150 EUR per jaar betaalt en verder op basis van greenfee speelt, waarbij je betaalt per golfronde die je speelt.

Wat het materiaal betreft kan je een startersset (tas met 7 golfclubs) kopen vanaf 150 EUR. Deze vind je in de golfshop op de club, in een sportwinkel of op de tweedehandsmarkt. Een doosje van 12 golfballen – dat hoeven in het begin niet de beste te zijn! – schaf je aan voor 10 EUR. Voor kleine benodigdheden zoals een golfhandschoen, tees, een pitchvork en een marker betaal je alles samen 25 EUR.

Eens je de golfmicrobe te pakken hebt, zal je je automatisch meer gaan verdiepen in het aanbod aan materialen. Je kan verschillende types clubs en ballen gaan uittesten en investeren in een uitgebreide set.

Eigenlijk maak je golf zo budgetvriendelijk of zo duur als je zelf wil. Er is voor ieder wat wils op de markt.

 

Waar en wanneer kan ik deze sport beoefenen?

Je kan starten met golf in één van de 45 deelnemende Start to Golf-clubs in Vlaanderen. Dat kan het hele jaar door, al zal het meer kriebelen om er aan te beginnen bij mooi weer. Vooral in het voorjaar (april) en het najaar (september) houden heel wat clubs een opendeurdag om nieuwe golfers aan te trekken.

Op www.starttogolf.be vind je alle clubs aangeduid op de kaart van Vlaanderen en per club een beschrijving van het startpakket en eventuele data van initiaties.

 

Nog enkele tips 

Elke golfer is ooit zelf begonnen, dus laat je niet afschrikken om het zelf te proberen en de bal eventueel mis te slaan. Zelfs bij topspelers lukt niet elk slag!

Het golftaaltje en de etiquette klinken vaak ingewikkeld, maar zijn in feite gewoontes waar je vanzelf in rolt.