woensdag 29 april 2020


Vanaf 4 mei zal je op Rinkven nieuwe teeblokken opmerken. We nemen afscheid van de gekleurde boomstammetjes die ons parcours jarenlang gekenmerkt hebben en volgende internationale richtlijnen om teeblokken te maken met afstanden. Golf Vlaanderen vatte dit mooi samen met het Tee It Forward concept:

Een concreet idee waarbij iedereen op tees speelt die bij zijn/haar spelniveau aansluiten, zodat de golfronde uitdagend en leuk is voor spelers van elk niveau!
In België spelen we immers vaak banen die te lang zijn voor het niveau van de speler. Banen spelen van de juiste lengte zal helpen om langer plezier te hebben. Door meer naar voren op te teeën zal je nu wél met twee goeie slagen op de green van die PAR 4 raken. En zo hoort het toch in golf, niet.? Bovendien ontdek je de baan ook op een heel andere manier. Plots vormt die verre bunker wél een obstakel of komt die waterhindernis helemaal anders in je spel te liggen…

Een concreet idee waarbij iedereen op tees speelt die bij zijn/haar spelniveau aansluiten, zodat de golfronde uitdagend en leuk is voor spelers van elk niveau! In België spelen we immers vaak banen die te lang zijn voor het niveau van de speler. Banen spelen van de juiste lengte zal helpen om langer plezier te hebben. Door meer naar voren op te teeën zal je nu wél met twee goeie slagen op de green van die PAR 4 raken. En zo hoort het toch in golf, niet.? Bovendien ontdek je de baan ook op een heel andere manier. Plots vormt die verre bunker wél een obstakel of komt die waterhindernis helemaal anders in je spel te liggen…

Op Rinkven zien de blokken er als volgt uit, met referentie naar de oude kleuren:

 



Hoe gaat het in zijn werk?

 

Vaak zien we dat in plaats van de klassieke kleuren als teemarker cijfers worden gebruikt bij Tee It Forward cijfers gebruikt, die de lengte van de hole weergeven. Bv. 54 staat voor een baan die +/- 5.400 meter lang is, 46 staat voor een baan die +/- 4.600 meter lang is, 38 staat voor een baan die +/- 3.800 meter lang is, … .

Indien er op de baan geen tees met cijfer beschikbaar zijn, kan er ook anders gecommuniceerd worden over de aanwezige gekleurde teemarkers. Zo zal geel niet langer staan voor de Heren Front Tees maar zijn deze geschikt voor de betere handicaps, ongeacht Heren of Dames. Idem voor bv. blauw, deze tees zijn geschikt voor spelers met een hogere handicap.

Voordelen:

Zo vind je bij elke baan ongeveer dezelfde afstand en moeilijkheidsgraad terug. Waar kleuren verbonden zijn aan een geslacht en bv. een man weerhouden om van een damestee af te slaan, zijn cijfers genderneutraal en speelt elke golfer steeds van de juiste tee. Ook voor senioren en beginners is dit van groot belang om drop-out tegen te gaan.

Hoe bepaal je welke tee bij jou past?

In feite bepaalt de lengte van de drive de lengte van de baan die de speler zou moeten spelen. Volgende afstanden zijn volgens het Tee It Forward-principe ideaal:

Heb je een drive van 270 meter? Dan speel je een baan van 6.500 tot 6.570 meter.

  • 250 meter? Dan speel je een baan van 6.100 tot 6.250 meter.
  • 225 meter? Baan van 5.650 tot 5.850 meter.
  • 200 meter? Baan van 5.300 tot 5.500 meter.
  • 180 meter? Baan van 4.750 tot 5.000 meter.
  • 160 meter? Baan van 4.000 tot 4.200 meter.
  • 140 meter? Baan van 3.200 tot 3.400 meter.
  • 115 meter? Baan van 2.550 tot 2.750 meter.

Sla je met je drive minder dan 100 meter? Dan speel je een baan van 2.000 tot 2.100 meter.

In de USA wordt al langer geëxperimenteerd met Tee It Forward. De statistieken tonen aan dat 56% sneller speelde, 83% kortere ijzers naar de green sloeg, 85% meer plezier had aan hun rondje en 93% opnieuw voor de Tee It Forward-optie zou kiezen.

Aan de slag ermee

Test het binnenkort – pas wanneer je terug je geliefde gras op mag! – zeker ook eens uit in een vrij rondje. Ontdek je golfcourse op de Tee It Forward-manier en ondervind zelf wat dit doe met je golfspel. Wij zijn overtuigd van méér beleving met minder meters!